Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. Learn more
My tickets
User settings
Help / FAQ
Log Out
Organizer settings
Birdland 60 s 27 10 ticted
The Sounds, Calling 60's
Music
Friday, October 27 at 19:00 - 00:00
PopUp Birdland/Taiteen talo
Nunnankatu 4, 20500 Turku
Event description
Age limit: 18

Legendaarinen Sixties-yhtye The Sounds ja turkulainen perinteitä kunnioittava Calling 60's yhtye keikalla Pop Up Birdlandin "Kultainen 60-luku" -illassa pe 27.10

TE SOUNDS

The Sounds oli suomalainen rautalanka- / pop-yhtye, jonka tunnetuin levytys oli tammikuussa 1963 levytetty Emma. Bändin kokoonpanossa tapahtui paljon muutoksia sen toiminnan aikana vuosina 1963-1965, mutta alkuperäisessä kokoonpanossa olivat soolokitaristi Henrik Granö, komppikitaristi Bobi Söderblom, basisti Peter Ekman ja rumpali Johnny Liebkind.

The Sounds lienee merkittävin suomalainen ns. rautalankayhtye, joka toimi esikuvana lukemattomille aikalaisilleen. Yhtyeen soolokitaristi Henrik Granö , jolla oli viulustina klassisen musiikin tausta, oli alansa kiistaton ykkönen ja ylti parhaimmillaan samalle tasolle kuin brittiläinen, The Shadows-yhtyeen Hank B. Marvin. The Soundsin levytykset kuten Emma ja Lonely Guitar vuodelta 1963 ovat tänään lajinsa klassikkoja. Yhtyeen Mandshurian Beat (Mantsurian kukkulat) on tiettävästi ensimmäinen suomalainen levytys joka saavutti usean sadan tuhannen levyn myyntiluvun ulkomailla, tässä tapauksessa Japanissa. Myöhemmin The Sounds tuli tunnetuksi myös laulusolistiksi ryhtyneen rumpalin Johnny Liebkindin säestysyhtyeenä. The Soundsien toiminta päättyi toistaiseksi vuonna 1965.

The Sounds syntyi syksyllä 1961, kun neljä ns. rautalankamusiikista innostunutta nuorta - Henrik Granö, Bobi Söderblom, Peter Ekman ja Eljon "Johnny" Liebkind - lyöttäytyi yhteen. Ensimmäiset keikkansa yhtye soitti syksyllä seuraavana vuonna ja tammikuussa 1963 se pääsi tekemään myös esikoissinglensä, joka sisälsi esitykset Emma / Mandschurian Beat (Fontana). Soolokitaristi Henrik Granö oli silloin vasta 15-vuotias. Levy ilmestyi kauppoihin helmikuussa 1963 ja huhtikuussa se nähtiin jo listojen kärjessä. Nelivaljakko julkaisi menestyksekkään avauskiekkonsa imussa vielä pari samankaltaista levyä, Kulkuri ja Troikka sekä Muurari ja legandariseksi nousseen Lonely Guitarin. Kappaleet ovat tuttuja kansansävelmiä uuden nuorisomuodin mukaisina Twist sovituksina. The Sounds kiersi kesällä 1963 jokseenikin kaikissa Suomen kaupungeissa. Kaikista tehdyistä levytyksistä käytiin myöhemmin kiistaa yhtyeen jäsenten ja levy-yhtiö Fazerin kesken. Julkaisematonta levytysmateriaalia vuodelta 1963 löydettiin vielä vuonna 2009. Samaan sarjaan, eli yhtyeen hylättyyn materiaaliin, kuului myös jo tammikuussa 1963 taltioitu, mutta vasta myöhemmin levy-yhtiön toimesta julkaistu yhdistelmä Golden Earrings / Night Run (Fontana).

Muodostelma koki ensimmäisen muutoksen kokoonpanossaan loppukesästä 1963, kun Bobi Söderblom jätti yhtyeen. Hänen tilalleen pestattiin lyhyeksi ajaksi Timo Puustinen, joka kuitenkin joutui luovuttamaan paikkansa jo saman vuoden lokakuussa Raittisen veljeksille Jussille ja Eerolle. Yhtyeen joulukuussa 1963 taltioitu single Hei tytöt / Kaipaan sua (Fontana) oli ensimmäinen suomalaisen rautalankayhtyeen laulua sisältänyt levy.

Keväällä 1964 pestattiin taitelijanimen Dave Sinner taakse kätkeytynyt kosketinsoittaja Esa Helasvuo ja rumpali Martin Brushane, jolloin ensimmäisen soololevynsä Hymyhuulet (Scandia) tehnyt Johnny Liebkind siirtyi päätoimiseksi laulusolistiksi. Toukokuussa levytettiin vielä The Houndsin nimissä Beatles-käännökset Hän sinun On (She Loves You) ja Kun Hänet Nähdä Sain (I Saw Her Standing There) (Scandia). Tätä seurasi levy Roll Over Bach ja Baby Elephant Walk (Scandia), josta ensin mainittu oli yhtyeen oma Bach inspiroitu sävellys. Vuoden 1964 lopussa äänitetty, mutta vasta seuraavan vuoden puolella ilmestynyt Sauna-Stomp (Scandia) oli itse asiassa Hopkinsin "Teen Scene". Sitä seurasi heti perässä yhdistelmä Lonely Avenua/Be-Bop A-Lula (Scandia). 60-luvun puolivälin jälkeen yhtye levytti nimellä Johnny & The Sounds. Tästä tuotannosta kannattaa nostaa esille kesäkuussa 1965 taltioitu Tunti Vain (Scandia), josta tuli hyvin suosittu.

Johnny Liebkindin ja The Soundsin viimeiseksi yhteiseksi levytykseksi jäi single Öisin vain valvon / Itke siis, siitä viis (Scandia) lokakuulta 1965. Teknisesti levytys on The Soundsin onnistuneimpia. Ns. rautalankamusiikin parhaat päivät olivat tässä vaiheessa jo auttamatta takana päin.

Tarinaan liittyy vielä omalaatuinen epilogi, kun The Soundsin nimissä tilaustyönä Japanin äänilevymarkkinoille tehtiin ns. täydennyslevytyksiä, jotta saavutettaisiin LP-levyn kokonaiskoko: levytykset vierailla muusikoilla eivät yllä The Soundsien korkeaan musikaaliseen tasoon. Osa alkuperäisäänitteistä julkaistiin nousevan auringon maassa singleinä jo vuonna 1963 ja aikaisempien taltiointien kanssa myös LP:nä The Sounds Best Album (Philips), parikymmentä vuotta myöhemmin myös Suomessa kokoelmassa The Sounds (Finnlevy). The Soundsien levytykset on julkaistu Japanin lisäksi mm. Etelä Koreassa, Italiassa ja Ranskassa.

2000 luvun keskivaiheilla alkuperäinen kokoonpano rupesi jälleen soittamaan. Liebkind oli mukana mutta ei halunnut soittaa tai laulaa joten harjoitukset etenivät ilman rumpalia. Kesän 2010 jälkeen hän jättäytyi pois ja Wille Granö tuli uutena jäsenenä mukaan yhtyeen rumpaliksi. Tällä kokoonpanolla toiminta jatkuu, eli Henkka Granö soolokitarassa, Bobi Söderblom komppikitarassa, Peter Ekman bassossa ja Wille Granö rummuissa.

Vuodenvaihteessa 2010-2011 Suomen ensimmäinen rock-kuningas Rock Jerry vuosimallia 1959, eli Kaj Järnström, pyydettiin yhtyeen laulusolistiksi. Jo vuonna 1962 oli kokeiltu yhteistyötä Rock Jerryn kanssa joten oli luonnollista että tarjous meni hänelle. Yhtyeen vanha kosketinsoittaja Esa Helasvuo tuli jälleen mukaan ja tämän jälkeen on aina mahdollisuuksien mukaan esiinnytty sekstettinä nimellä Rock Jerry & The Sounds.

Keväällä 2014 Henrik Granö jättäytyi pois ja tilalle pestattiin pitkän linjan kitarataituri Erkki Sutela.

Alkukesästä 2016 Wille Granö jätti Soundsit hyvässä yhteisymmäryksessä jatkaakseen omia musiikkiprojektejaan ja tilalle pestattiin pitkän linjan muusikko/rumpali Jomme Kettunen.

Keväällä 2018 Kaj Järnström alias Rock Jerry jättäytyi omasta pyynnöstään sivuun yhtyeestä ja The Sounds jatkaa toistaiseksi puhtaana instrumentaali yhtyeenä kokoonpanossa Erkki Sutela, Bobi Söderblom, Esa Helasvuo, Jomme Kettunen ja Peter Ekman.

Vuoden 2019 alusta Erkki Sutela keskittyy The Oldies yhtyeeseen ja Dannyn taustayhtyeeseen. Hänen tilalleen kiinnitettiin Jan-Erik Saine joka on opiskellut Pop & Jazz konservatoriossa ja jolla on kokemusta mm. The Sleepwalkers ja The Crescents kitarayhtyeistä. Hän on myös toiminut kitaransoiton opettajana.

Samaan aikaan yhtyeen perustajajäsen Bobi Söderblom halusi jättäytyä sivuun ja hänen tilalleen joukkoon liittyi Ave Lönnfors jolla on pitkä historia suomalaisessa popmusiikissa mm yhtyeissä The Scaffolds, The Boys, The First, Frankies, Lemon ja The Diamonds. Tällä siirrolla yhtye taas sai erinomaisen laulusolistin.

Seuraavat henkilöt ovat soittaneet The Sounds yhtyeessä: Henrik Granö, Bobi Söderblom, Johnny Liebkind, Kaj Järnström alias Rock Jerry, Timo Puustinen, Eero Raittinen, Jussi Raittinen, Martin Brushane, Ronnie Österberg, Wille Granö ja Erkki Sutela.
Sisäänpääsylippu
20 €
+ 1.80 € service fee